Korenmarkt te Mechelen

Korenmarkt in het oude centrum van Mechelen

De Korenmarkt ( of in het Mechels Kore-merckt ) is een gekende plaats in de stad. Het ligt op het kruispunt van belangrijke straten zoals de Guldenstraat die toegang geeft via de Grootbrug op de Ijzerenleen, de Hoogstraat, de Onze-Lieve -Vrouwestraat en de Adegemstraat. Mechelen zou zelfs ontstaan zijn op de Korenmarkt. Na de herininrichting is de Korenmarkt een aangenaam binnenstedelijk plein met een groen karakter. 

De Korenmarkt heeft zijn naam verkregen in de 13de eeuw, in 1851 echter is het tijdelijk de “Graanmarkt” genoemd en word soms nog gebruikt door de Mechelse inwoners. Vele jaren terug werd hier iedere zondag een drukbezochte pluimveemarkt gehouden.

Anno 2014 is een plein volledig geherwaardeerd met een groen karakter. Verhoogde terrassen met plantenbakken en bomen is nu een mooie rustruimte waar je op de banken kan genieten van het uitzicht op de historische huizen.

De plaatselijke bars en restaurants ontvangen u graag voor een hapje en een drankje op de gezellige terrassen. Op dit oudste plein van Mechelen vind je voor een snelle typisch Belgische hap, één van de laatste authentieke frietkramen in de stad. Omstreeks 1952 begon het allemaal met “Jef Frut” en zijn frietkar. Het frituur is niet enkel gekend bij de inwoners van Mechelen, maar ook bij toeristen die verblijven in de nabijgelegen hotels. En geeft toe, wie lust er niet graag een “pak friet met mayonnaise

Onder het motto van Mechelen Muurt kan je één van de laatste muurschilderingen van Gijs Vanhee bekijken op de muur van Café Antverpia op de hoek van de Korenmarkt en de Adegemstraat.

Afspanning Wolfken
Dit huis verkreeg in 1475 de naam “Wolfken“, nadien werd het Afspanning. De naam “afspanning” werd veelvuldig gebruikt sinds de jaren 1490. Afspanning is ontstaan bij een koeriersdienst ten tijde van Maximiliaan I van Oostenrijk. De boden of koeriersdienst te paard brachten boodschappen van Innsbruck ( Oostenrijk ) naar Mechelen over een afstand van toen 1000 km. Later werd met paard koetsen ook aan personenvervoer gedaan.

Op deze vaste verbinding werden ongeveer om de 35 km stopplaatsen  In een afspanning konden reizigers dan ook overnachten. s’Morgens gebeurde het “inspannen” van de paarden en s’avonds het “afspannen“, vandaar is de naam “afspanning” ontstaan omdat men dus stopte aan een “afspanning”. Vandaag gebruiken veel horeca zaken en hotels de naam afspanning in hun bedrijfsnaam. Ook Hotel Saint-Jacques op de Korenmarkt 30 met eeninteressante lijstgevel met classicistische inslag uit de 18de eeuw is gebruikt als een afspanning.
Adres : Korenmarkt 10

Hof Cortenbach op de Korenmarkt

De meeste inwoners van Mechelen kennen dit gebouw van het gekende huis “Breckpot”. Het huis is genoemd naar de familie Cortenbach die het bewoonde in de 16de eeuw. De geschiedenis schrijft zelfs dat Hertog van Alva hier ooit zou overnacht hebben. Voornamelijk bestond het huis Cortenbach uit twee huizen. Volgens oude tekeningen had het herenhuis in Barokke stijl oorspronkelijk een centrale ingangspoort.

Het achtergebouw of achterhuis werd rond het jaar 1500 opgetrokken.
Dienstgebouwen en een tuintje maakten deel uit van het achterhuis dat toegankelijk was via het gelijknamige Cortenbachstraatje. Bemerk ook aan de voorzijde het mooie smeedijzeren uithangbord en een laat-gotisch tudor deurtje.
Adres ; Korenmarkt 23 – 27

Huis Roomen
Op de hoek van de Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouwestraat bevind zich dit 16de eeuws huis Roomen. In het begin van de 19de eeuw stond het huis bekend als een brandewijnstokerij met een “schone achterplaats” en in 1812 ook als herberg. Een bijhorend achterhuis droeg toen de naam “klein Roomen”, vandaag is het nog steeds een handelshuis. Tegen de gevel aan de Korenmarkt hangt een herdenkingsplaat “Hier woonde weled. Heer Messire Benoit de-Saulcy-dit-de-Bellefroid
Adres : Korenmarkt 11

Herenhuis Keizerin word Torenuurwerkmakerij

Het huis uit de 17de eeuw met witte Barok gevel valt direct op wanneer u flaneert over de Korenmarkt. De voormalige naam “Keizerin” of “De Clippel” werd sinds 1860 een Torenuurwerkmakerij. Het jaartal 1680 staat vermeld op de sluitsteen van de geblokte arduinen rondboogdeur die dateert uit de 19de eeuw. Bovenaan de deur merk je een gewelfd gietzijzeren balkon.

Bovenaan het huis zie je tussen twee rondboogluiken een uurwerk dat verwijst naar het historisch atelier
van de Torenuurwerkmakerij. Een groot gedeelte van het interieur is bewaard gebleven met ondermeer marmeren schouwen. De installaties van de torenuurwerkmakerij Michiels zoals het aandrijfmechanisme inclusief assen, wielen en aandrijfbanden zijn een prachtig voorbeeld van een kleinschalig bedrijf.

Het bedrijf Michiels bestaat ook vandaag nog steeds als ontwerper en restauratie van beiaarden en torenuurwerken. Oorspronkelijk komt de familie Michiels uit Baal bij Tremelo maar de broers Edward en Louis Michiels besloten om toch maar naar Mechelen te verhuizen met het bedrijf omdat de stad meer toekomstperspectieven had.

Louis Michiels was trouwens gehuwd met een meisje uit Leest, een deelgemeente van Mechelen.  Bekende projecten van Michiels zijn ondermeer de Sint-Romboutstoren en de Zimmertoren van Lier. Een geleid bezoek aan de torenuurwerkmakerij is mogelijk na afspraak en enkel voor groepen.
Adres : Korenmarkt 6

Lakenhuis werd Hof van Schoofs

We dateren de 13de eeuw toen dit mooie renaissance gebouw de naam “Lakenhuis” droeg, vanaf de 15de eeuw doopten de toenmalige eigenaars het om tot het “Hof van Schoofs“. In 1474 kocht ene Jan Carondelet ( eerste voorzitter van het “Parlement van Mechelen” ) het Lakenhuis. Dit was echter niet de laatste naamswijziging. Nadat het verkocht werd aan de voorzitter van de toenmalige Grote Raad, kocht een Duits koopman het huis terug en noemde het “Den Duitsch“. En nee hiermee stopt het aantal namen nog niet want in 1912 werd het “De Drij Nieuwe Klokken” genoemd, ik heb echter geen flauw idee waarom.

Er leek maar geen einde te komen aan het kopen en verkopen van het Hof van Schoofs. In 1561 werd het verkocht aan een wijnhandelaar die de mooie huistoren of woontoren oprichtte ( de ene noemt het Gotisch de andere Renaissance en dan zijn er nog die het houden op Barok, dat maak je zelf maar uit ) In 1604 werd het een “gildehuis van de kruisboogschutters“die op hun beurt de voorgevel vernieuwden. Zo bleef het gebouw maar van eigenaar veranderen waarvan de huidige eigenaar het in 1981 tot 1982 voorlopig voor de laatste keer gerenoveerd heeft.

Ook hier zie je een rondboogpoort en Toscaanse zuilen waar gevleugelde vrouwen met lauwerkrans, vruchten, slingers en een wapenschild het gebouw een extra dimensie geven. Mischien belangrijk gegeven is dat Margareta van York ( echtgenote van Karel de Stoute ) in 1470 de Sint-Romboutsprocessie of Sint-Rumoldus heeft aanschouwd vanaf het Hof van Schoofs.
Adres : Korenmarkt 8

Theater in een oude meubelfabriek
Mechelen was vroeger een meubelstad. Je merkt het niet vanaf de Korenmarkt maar achter de muziekwinkel “De Monte” bevind zich de oude meubelfabriek “Levens” dat dateert uit 1904. Op de voorgevel als je goed kijkt kan je nog het opschrift “Ameublements Mon Levenslezen. Het pand is opgenomen als industrieel erfgoed in de Belgische inventaris van het bouwkundig erfgoed. In het gerestaureerde gebouw bevind zich sinds 1982 ondermeer het “Theater Korenmarkt“. Het is een kleinschalig maar gezellig theater waar 50 toeschouwers terecht kunnen. ( info Theater Korenmarkt )
Adres : Korenmarkt 14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *