Tips en weetjes

Tips en weetjes in onze mooie stad Mechelen

Bij een bezoek aan een prachtige stad als Mechelen zijn tips en weetjes niet onbelangrijk. Het zijn zo van die dingen die je soms niet terug kan vinden in boeken of reisgidsen. Veel van deze tips kan je ook niet zomaar ergens in een bepaalde categorie plaatsen zoals historische gebouwen, straten en pleinen of evenementen.

Belleman en Bellemadam van Mechelen

Een Belleman of stadsomroeper verkondigde eertijds het nieuws in de stad toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht luidkeels de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen, zeg maar reclame van middenstanders, waartoe eerst de aandacht getrokken werd door een handbel te luiden.

Zoals in meerdere Belgische gemeenten is te Mechelen de stadsomroeper officieel aangesteld om vooral tijdens feesten,braderijen, stoeten en op de zaterdagse weekmarkt een positieve en ludieke noot aan te brengen. Van 1991 tot 2014 was François De Schouwer de Belleman van onze stad. Sommige Mechelaars zullen François misschien nog kennen als presentator destijds bij Radio Reflex. François kan men zo nu en dan ook ontmoeten op een Plezante dialect wandeling door Mechelen.

Vanaf mei 2014 heeft de Belleman de fakkel doorgegeven aan Myriam Sips, die vanaf dan officieel als Bellemadam met de vertrouwde bel en luidkeels door de historische straten van Mechelen evenementen aankondigt. Myriam is vooral gekend als medewerker bij het OCMW, en vooral door haar enthousiasme. Zo nu en dan kan je de Belleman nog aan de zijde zien van de Bellemadam, een zeer geanimeerde combinatie die gegarandeerd de mensen aan het lachen brengen.

Website Kinderstad

Mechelen profileert zich al enkele jaren als Kinderstad, en dat merk je als inwoner van deze mooie stad. Het is in de huidige tijd dan ook niet uitzonderlijk dat er speciaal voor de kleine Maneblussers een website is ontwikkeld. Je vind op de webpagina’s direct alle kindernieuwtjes, activiteiten en evenmenten terug.

Rommy zal de kinderen dan ook graag ontvangen op zijn nieuwe webstek. Oh ja ik wil nog meegeven als tip dat u her en der in de stad Rommy zal opmerken aan restaurants en brasseries, waarmee hij wil zeggen dat deze horecazaken kindvriendelijk zijn ingericht.

Mechelen, Feiten & Façades

Sinds september 2015 kan u genieten van 234 prachtige foto’s van Mechelse gevels in het boek “Mechelen, feiten & façades“. Niet de gekende publiekstrekkers maar toch waardevolle gevels in onze stad Mechelen staan in het boek. Een uniek naslagwerk van fotograaf Luc Van Hoeylandt en stadsgids Marcel Kocken waar ze twee jaar lang aan gewerkt hebben. Deze eerste uitgave is van Elena, een nieuwe uitgeverij opgericht door Van Hoeylandt.

Visit Mechelen met een app

We leven in een tijd van internet en technologie. Mensen willen vandaag alle informatie op ieder tijdstip van de dag raadplegen. De dienst Toerisme Mechelen weet dit en heeft de applicatie “Visit Mechelen” gelanceerd. Ontdek op de app bezienswaardigheden maar ook achtergrond informatie. 360° Panorama’s , achtergevels kijken, routes en nog veel meer valt te ontdekken op de app. De multimediale stadgids is geschikt voor tablet computers en smartphones. De app kan je hier downloaden.

Het Mechelse dialect begrijpen

Iedere stad, gemeente of dorp heeft wel zijn eigen dialect. Soms begrijpen wij mekaar en soms hebben we geen benul wat iemand zegt. Ik heb gezocht en gevonden en geef als tip graag de website van mijnwoordenboek.nl, waar je meer dan 500 Mechelse dialect woorden en gezegden vind. Als tweede tip kan ik nog meegeven dat er nog veel meer informatie beschikbaar is op de website van mechelen.mapt. Vuil plezeer vedder oep z’n Mechels

Mechelse Dialectwandeling

Onze stad Mechelen kan je individueel op eigen houtje bezoeken of met een gids. Maar weet je dat er ook een dialectwandeling bestaat ? De Mechelse gids vertelt je in het lokale dialect over onze stad, op een luchtige manier met plaats voor een gezonde dosis humor. Kortom, dé ideale manier om je onder te dompelen in Mechelse verhalen en gebeurtenissen van vroeger en nu. De totale duurtijd van de dialectwandeling is ongeveer 2 uur. Je kan deze reserveren bij de dienst Toerisme Mechelen

City Golf in de Mechelse binnenstad

Balcazar dansnammidag

De senioren onder ons kennen wellicht de vroegere danszaal Alcazar, die zich situeerde aan de Botermarkt te Mechelen. Dansen is iets van alle tijden en culturen, dansen brengt mensen dichter bij elkaar. Senioren kunnen net als toen ( die goeie ouwe tijd ) hun danskunsten laten zien in de Balcazar. Iedere eerste donderdag van de maand tussen 14 en 17 uur is het afspraak in het dienstencentrum Den Abeel … Toegangskaarten moeten wel vooraf ter plaatse aangekocht worden aan 5 euro per persoon. Maar daar krijg je dan wel een stuk taart, koffie of thee en een leuke dansnammidag voor in de plaats. Als dat geen goede tip is …

Bekende Vlamingen in Mechelen

Een bijzonder weetje, is dat er in onze stad Mechelen veel bekende Vlamingen wonen of gewoond hebben. Zowel musici, schrijvers, kunstenaars en acteurs, kortom het lijstje van beroemdheden dat zich ooit in Mechelen gevestigd heeft is ellenlang. Ik plaats er enkele voor u op een rijtje die ikzelf het best heb gekend of heden nog ontmoet
Jef Denijn – Gekende beiaardier van Mechelen. ( 1862 – 1941 ). Het Jef Denijnplein aan de Melaan is genoemd naar zijn naam (info)
Jo Haazen – Stadsbeiaardier van Mechelen en directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denijn.
Jo Leemans – Zangeres met een groot aantal hits in de jaren ’50 en ’60 ( 1927 ) (info)

Rik De Saedeleer – Geboren te Mechelen in 1924 en overleden te Knokke (2013), was voetballer bij Racing Mechelen van 1939 tot 1954. Na zijn voetbalcarrière ging Rik De Saedeleer de journalistiek in, en presenteerde veertig jaar lang voetbalwedstrijden. Bekijk hier hoogtepunten uit zijn carriére.

Carry Goossens – ( Edgard Mathieu Hubert Goossens ) Acteur en grootgebracht op het Oud-Oefenplein, waar ik trouwens ook tot mijn 19de heb gewoond. (info)
Louis Neefs – Kreeg zijn eerste muzikale vorming in het Sint-Romboutscollegekoor. Met hits als onder andere Margrietje, Ik heb zorgen en nog veel andere songs had Louis Neefs een mooi repertoire. In het Tivolipark staat een kunstwerk “Klokken inde wind” ontworpen door louis Neefs. ( 1937 – 1980 ) (info)

Luc Deflo – Eén van onze bekende vlaamse schrijvers met hoofdzakelijk thrillers. De thrillers van Deflo worden nu ook verfilmd: MMG (Multimediagroep), bekend van televisieseries zoals Flikken en Windkracht 10, zal het eerste boek van Deflo (Naakte zielen) en Sluipend gif op het grote scherm brengen. Deflo zal zelf zijn twee boeken bundelen tot één filmscenario. (info)

Hanne Verbruggen K3

Roos van Acker – Eerst gekend als zangeres later als presentatrice. Roos van Acker heeft verschillende tv programma’s als Expeditie Robinson en Peking Express gepresenteerd. Sinds 2015 geeft ze aan de hogeschool Thomas More Mechelen les in creatieve copywriting in de mediaopleiding
Koen Wauters – Kennen we allemaal van de popgroep Clouseau en presentator op de commerciële televisiezender VTM. (info)
François De Keersmaecker – Sinds 24 juni 2006 voorzitter van de Belgische voetbalbond, en advocaat-vennoot bij Mahla op de Melaan. François De Keersmaecker is tevens lid van het Uitvoerend Comité van de KBVB sinds 23 augustus 1996
Louis Wouters, Destijds advocaat in de Lange Heergracht 8, waar hij woonde. Louis Wouters was de schoonzoon van Oscar Vankesbeeck, die in de jaren 30 en 40 voorzitter was van de KBVB. Louis Wouters is de schoonvader van François De Keersmaecker. Wouters overleed op 77-jarige leeftijd in het Zwitserse Saint-Luc
Paul Windey – Ook de voorzitter van de NAR (Nationale Arbeidsraad), Paul Windey,
woont in Mechelen
Hanne Verbruggen – Sinds 2015 is de Mechelse zangeres lid van de nieuwe meidengroep K3. Samen met Marthe De Pillecyn ( Duffel / Kontich ) en Klaasje Meijer ( Amsterdam ) zijn ze in het televisieprogramma K3 zoekt K3 verkozen tot de nieuwe K3 als opvolgers van Karen, Kristel en Josje. (info)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *