Brouwerij Het Anker Mechelen

Brouwerij Het Anker

Brouwerij Het Anker nabij het Groot Begijnhof

Mechels bier is niet alleen gekend in onze stad maar ook ver daarbuiten tot zelfs wereldwijd. Het bier van Brouwerij Het Anker, gebrouwen aan de rand van het Groot Begijnhof, word vandaag geexporteerd naar meer dan 40 landen. Keizer Karel was gek van zijn Mechelschen Bruynen. Het Gouden Carolus bier van vandaag is de opvolger van de Mechelschen Bruynen, de smaak is intussen veranderd maar nog steeds even lekker.

De Gouden Carolusgulden van Keizer Karel V

De naam Gouden Carolus is ontstaan ten tijde van Keizer Karel V, destijds Landsheer van de Bourgondische Nederlanden, Koning van Spanje en dan ook nog is Keizer van het Heilig Roomse Rijk. Net zoals vandaag is geld steeds belangrijk geweest om te betalen, zo heeft Keizer Karel op een bepaald moment opdracht gegeven om als nieuw betaalmiddel ter vervanging van andere munten, de Gouden Carolusgulden te slaan.

In 1543 werd zelfs een zilveren Carolusgulden uitgebracht. Meer lezen over deze geschiedenis van de Gouden Carolusgulden kan op de website van de Nationale Bank van België.

Het Anker als enige stadsbrouwerij

Het Anker is een stadsbrouwerij die zich situeert aan de rand van de ring van Mechelen en het Groot-Begijnhof. De eerste datum in de geschiedenis waar men spreekt van de bierbrouwerij dateert uit 1369, toen een zekere Jan in den Anker zijn belasting kwam betalen. Na een opeenvolging van data werd de uiteindelijke eerste naam van de brouwerij Boonaerts & Van Breedam tot op de laatste dag van 1904 de brouwerij zijn definitieve naam Het Anker verkreeg.

Stadsbrouwerij Het Anker
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog krijgt de brouwerij Het Anker het echter zwaar te verduren. De duitsers beslisten tijdens de Eerste Wereldoorlog om Het Anker te sluiten, omdat de stad Mechelen slechts over 1 brouwerij mocht beschikken en hun keuze viel op het toenmalige Chevalier Marin. 

Op het einde van de oorlog werd Het Anker terug opgericht en kende vanaf dan een gouden periode. In 1945 werden grote hangende koperen ketels geplaatst in de brouwzaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Brouwerij Het Anker veel werk verschaft aan de Mechelse bevolking. Vandaag is Het Anker nog steeds eigendom van de familie Van Breedam, waarvan Charles Leclef ( 5de generatie ) sinds 1990 de touwtjes in handen heeft, en de brouwerij van vandaag terug op de wereldkaart heeft gezet.

De brouwerij toont u zijn geheimen

De oudste brouwerij van België pronkt vandaag nog steeds zoals vroeger. In de brouwzaal staan nog steeds de drie ketels en een wortfilter uit 1947. De koperen ketels zijn volledig handgemaakt en hebben een capaciteit van 3000 kg. Vandaag de dag brouwt Het Anker 110 hl bier per brouwsel. De eerste stap is ruwe granden vermengen met water, waar nadien verschillende moutsoorten worden toegevoegd en verwarmd word van 55°C tot 72°C om versuikering te bekomen.

Brouwerij Het Anker Mechelen
Koperen ketels in de brouwzaal Brouwerij Het Anker
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Daarna volgt nog een indrukwekkend proces zoals de Gisting, de Rijping en tenslotte het bottelen op de fles. Meer info over de verschillende stappen tot het eigenlijke bier kan je hier uitgebreid lezen. Bij een bezoek aan de brouwerij kan je het productieproces ontdekken en hier en daar zijn oude gebruiksvoorwerpen en zelfs een opstelling van een toenmalig café inrichting te bekijken.

De soorten bier van Brouwerij Het Anker

Gouden Carolus is te verkrijgen in 4 soorten waarvan de Gouden Carolus Classic, Tripel, Ambrio en Hopsinjoor. De GC Cuvée van de Keizer Imperial Dark wordt enkel gebrouwen op de verjaardag
Van Keizer Karel en dat is 24 februari. Er is dan ook de gelegenheid om de brouwerij te bezoeken tijdens de Brouwdag. Andere bieren binnen deze reeks zijn GC Cuvée van de Keizer Imperial Blond en GC Cuvée van de Keizer Whisky Infused.

Bierflesjes Brouwerij Het Anker uit Mechelen
Foto Brouwerij het Anker

Verder zijn er nog de Gouden Carolus Christmas, Lucifer, Boscoli en zeker niet te vergeten ons eigen Mechels bier Maneblusser. Van dit laatste bier bestaan er ondertussen 4 varianten: Maneblusser Lente, Maneblusser Herfstbok en Maneblusser Wit. Naast de bieren is er nog de Gouden Carolus Single Malt ( Belgische whisky )

Alle bieren kan je proeven in de Mechelse café’s en brasseries maar ook in de eigen Brasserie Het Anker.. Ieder jaar krijg je de kans om alle bieren samen met meer dan 150 andere belgische bieren te proeven en ruiken op het Mechels Bierfestival.

Whisky en bier gaan samen in Mechelen

Het Anker is vandaag niet alleen een bierbrouwerij maar ook sinds 2010 een stokerij. De reeds eerder vernoemde Gouden Carolus Single Malt is daarmee de eerste Mechelse whisky. De whisky wordt gestookt in een oude 17de eeuwse hoeve en voormalige jeneverstokerij in de gemeente Blaasveld aan de grens met Mechelen. Uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel wordt een verfijnde graanwhisky gedistilleerd. De twee pot stills (stookketels) zijn geslagen door Forsyths, gerenommeerde kopersmeden in Schotland.

Whisky en Bier van Brouwerij het Anker
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De oude hoeve is eveneens eigendom van de familie Van Breedam waar zij jenever stookten van 1637 tot 1914. In de maand mei organiseert men voor liefhebbers van whisky de Molenbergfeesten.

Dit is de mogelijkheid om de stokerij te bezichtigen en te weten komen hoe de Mechelse whisky wordt gedistilleerd. De Belgische whisky wint prijs na prijs op de belangrijke wedstrijden in de sector. Recent won hij in 2017 onder andere de ‘Master’-titel op ‘The World Whisky Masters‘, ‘Outstanding Silver‘ tijdens de ‘International Wine & Spirit Competition‘  Bovenop won de whisky ook een zilveren medaille op de ‘San Francisco World Spirits Competition‘.  In 2018 werd de prijzenkast uitgebreid met de titel van ‘Beste Belgische Single Malt‘ op de ‘World Whiskies Awards‘.

Mechelse whisky in Blaasveld
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Sinds 1999 beschikt de brouwerij over een Hotel Carolus aanpalend aan de brouwerij, een Restaurant-Brasserie en een Brouwerijwinkeltje. Overnachten bij de brouwer noemen ze het, en het is inderdaad zo. Het hotel met 22 hotelkamers is een 15de eeuws gebouw dat behoort tot de brouwerij. Door zijn ligging is het zeer geschikt om onze stad Mechelen te verkennen.

Praktische informatie Het Anker

Locatie : Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49 te 2800 Mechelen
Te contacteren via +32(15) 287141 en de www.hetanker.be
Bereikbaarheid : Vanaf de E19 neemt u afslag nr 09 ( Mechelen-Noord ). Volg richting centrum Mechelen. Aan het kruispunt ( McDonalds ) ga je naar rechts. Rij niet over de brug maar neem direct de zijbaan rechts. Rij onder de brug door en volg deze straat tot op het einde. Aan uw rechterzijde bevind Brouwerij Het Anker.( kaart )

Vanaf Antwerpen via N1, Lier N14 of Leuven N26 volg je de ring tot aan het kruispunt Guido Gezellelaan en Oscar van Kesbeeckstraat. Rij niet over de brug maar volg de zijbaan rechts. Rij onder de brug door tot op het einde van de straat.( kaart )

De brouwerij bezoeken kan steeds onder begeleiding van fantastische gidsen. Het is helemaal geen opsomming van data en geschiedenis. Neen de gidsen weten u als bezoeker ook te plezieren met enkele grapjes en anekdotes. Voor een bezoek aan de brouwerij dien je wel vooraf te reserveren. Een brouwerij rondleiding kan ook tijdens de jaarlijkse Open Bedrijvendag en de Open Brouwersdag
Individuele bezoekers betalen voor een bezoek 8 € per persoon. Gedeeltelijk niet geschikt voor Rolstoelgebruikers.

2 thoughts on “Brouwerij Het Anker

  1. Beste Heren/Brouwers,
    U heeft een fantastisch beer with whisky. wordt deze ook in 75cl. fl.gebottelt en vanaf wanneer leverbaar.?
    zijn hier prijzen ( ex accijns / works van bekend onder welke kondities per hoeveel stuks) en laag hoeveel stuks (euro pallets).
    is er ook nog een alternatief bijvoorbeeld bier met rum of beer met ??
    mvrgrt. J.P.P.Witters@kpnmail.nl comm.Int.adv. Wassenaar NL mobile 003l 6 11 00 00 48
    p.s. ondergetekende heeft een internationaal acquisitiepunt hieromtrent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *